Kapcsolat

Telefon: +36-36/780-228
Mobil: +36-70/328-7502
Fax: +36-36/357-248

E-mail: info@pannontitan.hu ke@pannontitan.hu

Szállítás 1-2 munkanapon belül

 

Pannon Titán Kft. 

Cím: 3397 Maklár, Ifjúság út 2/b.

Seco Tools házi bemutató

 

Tegnap a Seco Tools házi bemutatóján vettünk részt. Suba Pál, a Seco Tools értékesítési vezetője délelőtt 10 órai kezdettel tartott előadásában egy kényes területet, a lágy acélok esztergálását ismertette a Seco Tools által kínált korábbi és újabb szerszámokkal.

Suba úr bemutatójában megismerhettük a Secolor rendszert, ami a keményfém lapkáik egyszerű és könnyen átlátható osztályozására szolgál. Elmondta, hogy az egyes színek a megmunkálandó fém típusára utalnak, míg az alapszínek árnyalatai a megmunkálás jellegét határozzák meg. Így pl. a kék szín az acélok, a sárga a saválló, rozsdamentes fémek, a piros pedig az öntöttvasak megmunkálására alkalmas lapkákat jelöli. A sötétebb árnyalat a nagyolásra (Roughing, Rohbearbeitung), a közepes szín a közepes (Middle, Mittelbearbeitung) megmunkálásra, a halvány árnyalat pedig a simító (Finishing, Feinbearbeitung) megmunkálásra utal.

Suba úr feltette a szakmai kérdést is, amit tapasztalata szerint nagyjából 50-50 százalékban tudnak az emberek: ISO besorolás szerint a keményfém lapkák közül melyik a kopásállóbb lapka? A nagyobb számú vagy a kisebb? (Pl. P10 vagy P35 a kopásállóbb?) A kérdésre adott helyes válasz a lapkaválasztás kiindulópontja lehet.

Emellett a szerszámok geometriai kialakításának hatásait magyarázta el Suba úr az esztergálás folyamatára; vagyis megtudhattuk, hogy mely lapkák rendelkeznek tartósabb éllel, az egyes paraméterek hogyan befolyásolják a felület minőségét, a forgács jellegét és törését, valamint megismerhettük a Jetstream hűtési rendszer alapjait is.
A bemutatón elhangzott, hogy a Seco Tools szívesen nyújt segítséget felhasználóinak többek között a Secolor® kiválasztási útmutatóval és a Secolor® eszterga kalkulátorral, melyek ingyenesen letölthetők a nevükre kattintva. Ezek az egyszerű programok hasznos segítőtársak lehetnek megfelelő szerszámok, megmunkálási sebességek, előtolások vagy fogásmélységek kiválasztásában.

Az előadást követően a Seco Tools meghívásában résztvevőkkel egy finom ebédet fogyaszthattunk el, majd a délutáni etapon a gyakorlati megmunkálás következett.

Mátyás István , a Seco Tools műszaki munkatársa egy Mazak Nexus esztergán mutatta be a délelőtt elhangzott információk gyakorlatba ültetését. Egy hengeres, ST37-es acélból készült munkadarabon több különböző szerszám nagyolási, közepes megmunkálási, illetve simítási megmunkálását végezte el. A folyamatot a résztvevők egy nagy képernyős TV-n követhették figyelemmel, ahol jól látható volt az egyes szerszámok hatékonysága és a forgács minősége is, az audio-élményt pedig maga a gép szolgáltatta.

Seco Tools házi kiállítás 2012 január 26

A tesztmegmunkálás végeredménye

Az egyes esztergálási fázisok után a résztvevők saját kezükkel bizonyosodhattak meg a felületi minőségről, és a különböző forgácstípusokat is részletesen megvizsgálhatták, mivel a tesztet már korábban is elvégezte Mátyás úr, és a forgácsot az egyes részfolyamatok után külön edényekbe gyűjtötte.
Külön érdekes volt, hogy egyes lapkákat az ajánlott tartományokon kívül is kipróbáltunk, így valóban kiderült, hogy mik az egyes lapkák, illetve a megmunkáló gép korlátai, melyek közül utóbbi Magyarországon napjainkban sokszor jelenti a valós felső anyageltávolítási korlátot. Azt is tapasztalhattuk, hogy néhány lapka az ajánlott paraméter-zónán kívül is jól teljesített, összességében pedig a Seco lapkák a lágy, nyúlós anyagok megmunkálásának teljes tartományát lefedik.

A nap végére megismerhettük a Seco Tools szerszámainak hatékonyságát egy ilyen kényes alkalmazási területen, valamint elméleti és gyakorlati ismeretekkel is gazdagodtunk.
A rendezvényen készült felvételekből összeállítottunk egy rövid kedvcsináló filmet, és egy galériát az általunk készített fotókból.

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wTeKyWPjWWk

Forrás: http://www.cnc.hu

vissza